Methoden

Wij vinden het belangrijk dat kinderen werken met gestructureerde programma’s. Het leren vindt plaats door middel van instructie van de leerkracht gebruik maken van leermiddelen en methoden. Leerlingen verwerven specifieke vaardigheden. Bij programmagestuurd onderwijs is het van groot belang om na te gaan in hoeverre het gegeven onderwijs werkelijk tot resultaat heeft geleid. Maar niet alleen het resultaat is belangrijk , ook de wijze waarop het kind tot het resultaat komt heeft betekenis om het leer en ontwikkelingstraject van de leerling te kunnen begeleiden. Deze evaluatie van het onderwijs bepaalt waar de leerkracht moet gaan bijsturen.

Bij programmagestuurd onderwijs wordt er veel waarde gehecht aan het leerlingvolgsysteem door middel van toetsen. Dit bied de mogelijkheid om achterstanden van kinderen te signaleren zodat deze kinderen extra hulp kunnen krijgen.

Op openbare basisschool 'Natuurtalent' volgen wij het programma gestuurd onderwijs. Dit betekent dus ook dat wij gebruik maken van methoden. Voor bijna elk vakgebied hebben wij een passende methode aangeschaft. Op deze pagina zullen wij u daar naar informeren.


Rekenen:

Het vak rekenen volgen wij in alle klassen, dus in groep 1 t/m groep 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'De wereld in getallen' van uitgeverij Malmberg. De methode bestaat uit verschillende blokken met verschillende thema's. Een blok duurt 4 weken. Maandag t/m donderdag volgen de leerlingen de gebruikelijke lessen, dus 1 les per dag.  Op vrijdag is er de mogelijkheid om hun weektaak, planning, af te maken. De weektaak is opgedeeld in 3 niveaus: minimum, basis en plus. Wij hebben gekozen voor deze methode omdat alle leerlingen op deze manier op hun eigen niveau kunnen leren, oefenen en uitgedaagd worden. Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.malmberg.nl/pluspunt

Spelling:

Het vak spelling volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Speling op maat' van uitgeverij Noordhoff uitgevers. De methode bestaat uit verschillende thema's die 4 weken duurt. De lessen bestaan uit instructie, zelfstandig werken, herhalingslessen en een woorddictee. Elke week vindt er een woorddictee plaats en 1 keer in de 4 weken vindt er een controleweek plaats. Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.noordhoffuitgevers.nl/spellingopmaat

 

Taal:

 Het vak taal volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Taal op maat', van uitgeverij Noordhoff uitgevers. De methode bestaat uit verschillende thema's wat 4 weken duurt. De lessen bestaan uit klassikale lessen en zelfstandige lessen. De lessen bestaan uit woordenschat, schrijven, kijk op taal, luisteren en spreken, toets en herhaling en verrijkingslessen. Met 'Taal op Maat', bereiken de leerlingen taalvaardigheid 1F en sommige leerlingen zelfs 2F. Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.noordhoffuitgevers.nl/taalopmaat

 

Geschiedenis:

Het vak geschiedenis volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Wijzer door de tijd'. De methode bestaat uit een aantal tijdvakken die we in de verschillende klassen behandelen. Elk hoofdstuk bestaat uit 5 lessen exclusief toets en verrijkingsles. Ook zullen wij regelmatig de website www.entoen.nu  raadplegen. Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.noordhoffuitgevers.nl/wijzergeschiedenis

 

Begrijpend lezen:

Het vak begrijpend lezen volgen wij in groep 4 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Nieuwsbegrip'. 'Nieuwsbegrip' is een aanpak waar leerlingen teksten lezen over een actueel onderwerp. Aan de teksten zijn leesbegrip en woordenschatoefeningen gekoppeld, met als doel leerlingen strategisch te laten lezen. Met Nieuwsbegrip oefenen leerlingen de volgende leesstrategieën namelijk voorspellen, ophelderen van onduidelijkheden, samenvatten,vragen stellen en relaties/verwijswoorden. Nieuwsbegrip biedt 3 niveaus die wij op school gebruiken:

  • Niveau AA voor groep 4
  • Niveau A voor groep 5-6
  • Niveau B voor groep 7-8

Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.nieuwsbegrip.nl

 

Schrijven:

Het vak schrijven volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Pennenstreken'. Wij vinden het belangrijk om het vak schrijven te volgen aangezien de leerlingen voor elk vakken netjes moeten schrijven. Door daar oefenmomenten aan te besteden zien wij dat dit met stappen vooruit gaat. Om de schrijflessen zo interactief mogelijk te maken hoort er bij de methode ook een leerkrachtassistent. Dit is een digitaal programma wat de leerkracht kan openen om het digibord om de schrijflessen nog leuker te maken.

Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.zwijsen.nl/pennenstreken

 

Natuur en techniek:

Het vak natuur en techniek volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Wijzer! Natuur en Techniek. De methode bestaat uit verschillende hoofdstukken die we in de klas behandelen. Elk hoofdstuk bestaat uit 5 lessen exclusief toets en verrijkingsles. Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.noordhoffuitgevers.nl/wijzernatuurtechniek

 

Verkeer

Het vak verkeer volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is Klaar... over! Het werkboek bestaat uit verschillende thema's die we klassikaal in de les behandelen. Aan het einde van elk thema vindt er een toets plaats om te bekijken of de leerlingen de stof goed  hebben begrepen. Voor meer informatie raadpleeg onderstaand website:

www.noordhoffuitgevers.nl/klaarover

 

 

 

Aardrijkskunde:

Het vak aardrijkskunde volgen wij in groep 3 t/m 8. De methode die we voor dit vak gebruiken is 'Wijzer! Aardrijkskunde. De methode bestaat uit verschillende hoofdstukken die we in in de klas behandelen. Elk hoofdstuk bestaat 5 lessen exclusief toets en verrijkingsles.

Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.noordhoffuitgevers.nl/wijzeraardrijkskunde

 

Lezen:

Het vak lezen volgen wij in groep 3 t/m 8. In groep 3 gebruiken wij de methode Veilig leren lezen. Veilig leren lezen begint met kern Start, daarna volgen kern 1 t/m 11 en wij eindigen het schooljaar met kern Afsluiting. De methode bestaat uit werkboeken waar de leerlingen zelfstandig in werken, uit leesboeken waar onder andere verhalen en woordjes in staan om het automatiseren te verbeteren van de leerlingen.

Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.zwijsen.nl/veiliglerenlezen

 

In de groepen 4 t/m 8 gebruiken wij de leesmethode Estafette. Estafette bestaat per groep uit verschillende werkboeken met bijbehorende leesboeken. De leerling maakt leesopdrachten wat aansluit bij het leesboek in het werkboek en vervolgens leest de leerling het bijbehorende hoofdstuk. Om het automatiseren te oefenen zijn er ook vloeiend en vlot boeken aanwezig met korte leesoefeningen waarbij teksten en woordrijtjes in vermeld staan.

Voor meer informatie raadpleeg onderstaande website:

www.zwijsen.nl/estafette

 


Wat vindt u van de methoden die wij op school gebruiken?