Openbare basisschool 'Natuurtalent' heeft verschillende externe contacten, de zogenoemde 'Sociale kaart'. Het zijn organisaties of mensen die zich direct met het onderwijs bezighouden, zonder dat ze deel uitmaken van de schoolorganisatie zelf. Externe contacten kenmerken zich door het feit dat ze zich buiten de alledaagse klasroutine afspelen. Ze vinden buiten schooltijd of binnen schooltijd plaats.

 

Buurtcontacten:

Openbare basisschool 'Natuurtalent' heeft zoals vanzelfsprekend contact met ouders/verzorgers. Er wordt regelmatig gesproken met ouders zoals voor en na schooltijd en tijdens ouderavonden die ongeveer 1 keer in de 2 maanden plaats vindt. Als het noodzakelijk is kunnen er meer gesprekken worden gepland.

Naast ouders hebben wij ook nog contact met Biologische boerderij 'Schuttershof' die wij regelmatig een bezoek komen brengen.

Biologische boerderij 'Schuttershof'

Maaijenstraat 38

5325 XH Well (GLD)

 

 

Wij vinden het ook belangrijk dat de leerlingen bij ons op school wat meekrijgen op het gebied van kunstzinnige oriëntatie. Natuurlijk volgen wij bij ons op school de vakken muziek en de creatieve vakken maar wij vinden het ook belangrijk dat de leerlingen wat opsteken op het gebied van kunst. Daarom gaan wij ongeveer 1 keer in de 2 maanden naar Galerie de Jacobshoeve. De galerie presenteert in wisselende tentoonstellingen hedendaagse kunst. De expositie wisselt tussen de 4 en 6 weken.

Galerie de Jacobshoeve

Heust 3

5325 XB Well

 

Aangezien dat op onze basisschool leesonderwijs op een hoog vaandel staat bezoeken wij regelmatig Bibliotheek Rivierenland in Ammerzoden. Naast dat wij op onze eigen school een bibliotheek hebben vinden wij het belangrijk dat de leerlingen kennis maken met schrijvers, workshops en lezingen speciaal voor kinderen. Daarom bezoeken wij de bibliotheek 4 keer in het jaar.

Bibliotheek Rivierenland

't Bussche Kempke 2

5324 AC Ammerzoden

 

Naast het feit dat wij buurtcontacten hebben, hebben wij ook contacten met verschillende musea in Nederland die wij bezoeken tijdens een schoolreisje of uitstapje op het gebied van kunstzinnige oriëntatie. Hieronder volgen een paar musea met contactgegevens waar wij onder andere contact mee hebben. 

 

Rijksmuseum                                        Anne Frank Huis

Museumstraat 1                                    Prinsengracht 263-267

1071 XX Amsterdam                            1016 GV Amsterdam

 

De inspectie:

Ook heeft onze school te maken met de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie heeft als taak toezicht te houden op de kwaliteit van het onderwijs. Ze controleren of de wet uitgevoerd wordt door de school.

 

De gemeente:

De gemeente heeft verschillende functies. Voor het openbaar onderwijs is ze werkgever. Verder treedt de gemeente bijvoorbeeld op als adviseur bij de uitvoering van wettelijke maatregelen, als verstrekker van faciliteiten, zoals remedial teachers en soms leraren, bijvoorbeeld vakleerkrachten.

 

De onderwijsbegeleidingsdienst:

De onderwijsbegeleidingsdienst, ofwel de schoolbegeleidingsdienst, is de organisatie die het onderwijs op de achtergrond steunt. Bijvoorbeeld voor het invoeren van een nieuwe methode ondersteunt de schoolbegeleider de teamleden in de veranderde didactiek. De OBD geeft verder ook ondersteuning bij projecten tegen pesten en racisme etc. Daarnaast kan de OBD leerlingen met leer- of gedragsproblemen onderzoeken die in de zorg terechtkomen. De dienst kan gesprekken met ouders aangaan, als de school daarom vraagt. Bij een OBD werken onder andere pedagogen, psychologen en organisatiedeskundigen.

 

Stichting Leerplanontwikkeling:

De Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) bepaalt in samenspraak met de overheid de kerndoelen. Deze worden opgesteld aan de hand van richtlijnen die de overheid vaststelt. De kerndoelen zijn opgedeeld in leergebieden. Binnen zo'n leergebied ontwikkelt de SLO zogenoemde leerlijnen. De opbouw van veel vakmethodes is dankzij het werk van de SLO tot stand gekomen.

 

Pedagogische centra:

Pedagogische centra leveren ondersteunende diensten aan scholen en teams. Ze spelen in op maatschappelijke veranderingen en zetten die om in materiaal voor scholen. Daarnaast ondersteunen de pedagogische centra scholen bij de verbetering van het management en de organisatie. Ze ontwikkelen managementcursussen en criteria voor goed schoolleiderschap.

 

Cito:

Het CITO is de organisatie die de toetsen ontwikkelt voor het leerlingvolgsysteem. Ook de eindtoets die de leerlingen in groep 8 maken wordt ontwikkelt door CITO.

 

Permanente commissie leerlingenzorg

De permanente commissie leerlingenzorg (PCL) werkt voor de ouders. Het is een commissie die altijd beschikbaar is om te beslissen of een leerling doorverwezen kan worden naar het speciaal basisonderwijs. Een leerling kan aangemeld worden als de school handelingsplannen heeft ontwikkelt en heeft gehanteerd of de leerling aanleiding blijft geven tot zorg. De ouders besluiten meestal in overleg met de school het kind aan te melden voor verwijzing. De school stuurt dan het dossier naar de permanente commissie leerlingenzorg. De commissie bestaat uit leraren uit het basisonderwijs en het speciaal onderwijs, een pedagoog, een psycholoog, een jeugdarts, een schoolarts, vaak een maatschappelijk werker en een logopedist. Samen komen ze tot een advies voor de ouders. Als de leerling niet in aanmerking komt voor het speciaal basisonderwijs, helpt de commissie met verdere ondersteuning op de reguliere school.

 

Leveranciers

Op basisschool hebben wij ook te maken met leveranciers die onze schoolboeken, schriften en schrijfmateriaal bijvoorbeeld leveren. Onder het kopje methodes kunt u lezen met welke leveranciers wij te maken hebben als het gaat over de methodes. Het schrijfmateriaal en knutselmateriaal wordt bij ons geleverd door Heutink.

Voor meer informatie kijk dan op www.heutink.nl

 

Schoolarts:

De schoolarts is bij ons een regelmatig aanwezige persoon in de school. Hij of zij controleert alle leerlingen, elk jaar op gezichtsvermogen, gehoor, algehele gezondheid en de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen elk jaar worden gecontroleerd om zo eventuele achterstanden op het gebied van lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling e.d. vroegtijdig te kunnen ontdekken.   De resultaten worden besproken met de leraar. Als het nodig is wordt er hulp voor de leerling ingeschakeld. Moet er naar aanleiding van het onderzoek actie worden ondernomen, dan komt de arts  later terug om de resultaten te controleren.

GGD Hart voor Brabant

Vogelstraat 2

0900 8222467

 

Brandweer en politie:

Ook de brandweer en politie hebben contact met onze school. De taken van de politie zijn voorlichting geven en controle uitoefenen. De brandweer geeft alleen maar voorlichting. De brandweer komt op school om les te geven over veilig gedrag en het voorkomen van brand.

De politie geeft voorlichting en controleert. De politie geeft voorlichting over veilig gedrag. Ook controleert de politie of de jongeren en kinderen geen gevaarlijke dingen doen of zich slecht gedragen.