Onze didactische visie
Op openbare basisschool 'Natuurtalent' werken wij met verschillende didactische werkvormen die als een rode draad door de school lopen. Op deze pagina willen wij u daar naar informeren. Mocht u nog vragen hebben stel ze dan gerust. U kunt het via het gastenboek bekend maken of bij een van de docenten vermelden. Ook verwijzen wij u naar het kopje 'Methoden'. Daarin kunt u lezen welke methoden we voor welk vak gebruiken bij ons op school.
Niveaugroepen
Vanaf groep 4 verdelen wij de leerlingen bij ons op school in niveaugroepen. Met niveaugroepen wordt er bedoeld dat alle leerlingen die op rekenniveau groep 5 zitten, bij elkaar in de klas de rekenles volgt. Het kan dus zomaar zijn dat een leerling in groep 8 rekent met de klas in groep 5. Maar het kan ook zijn dat een leerling van groep 5 leest in groep 7. Voor de vakken spelling, taal, rekenen en lezen hebben wij niveaugroepen ingeschakeld aangezien wij dat de belangrijkste vakken vinden in het basisonderwijs. Zo worden de zwakkere kinderen geholpen en de sterkere kinderen krijgen genoeg uitdaging. Mocht het zijn dat een leerling in groep 8 een hoger niveau aankan, dan zullen wij passende leerstof aanreiken aan deze leerling.
Directe instructie
Op openbare basisschool 'Natuurtalent' werken wij met het directe instructie model vanaf groep 3. Hieronder ziet u het schema die wij gebruiken in de klas. Dit schema hangt aan het bord en elke leerling heeft dit schema op zijn of haar tafel geplakt.

Directie instructie uitleg
In de kleutergroepen werken wij aan de hand van thema's. zo'n themablok duurt ongeveer 4-6 weken. In die weken gaan we het uitgekozen thema helemaal uitpluizen. Wij vertellen er verhalen over, de leerlingen maken er knutselwerkjes van en leren er nieuwe woorden bij. Aan het einde van het themablok nodigen wij de ouders uit voor een thema middag in de klas. De ouders kunnen dan bekijken wat het kind geleerd en gemaakt heeft. Na de thema avond starten we met een nieuw thema.
Weektaak
Vanaf groep 1 krijgen de leerlingen bij ons op school elke week een weektaak. Op deze weektaak staat vermeldt wat de leerlingen deze week af moeten hebben, ze kunnen aankruisen op de kaart als ze een onderdeel hebben afgerond. Bij de kleuters zullen deze taken zijn: kralenplank maken, schilderen, piccolo etc. Het is de bedoeling dat de leerlingen klaar zijn met hun taak van vandaag, dat ze eventueel werk van voorgaande dagen kunnen afmaken wat ze nog niet hebben afgekregen. De leerlingen mogen absoluut niet vooruit werken aangezien de leerlingen daar geen instructie voor hebben gekregen. Ook staat er op de weektaak wat voor taken ze kunnen gaan doen als ze al hun werk wat ze nog af moesten maken al afgemaakt is. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de leerling zich verantwoordelijk voelt voor zijn taak en zelf al leert plannen. Mocht iemand de verplichte onderdelen van de weektaak niet hebben afgemaakt dan volgt er een gesprek met de leraar. Eventueel worden er passende maatregelen voor de leerling getroffen.

Om de leerlingen zo goed mogelijk zelfstandig te laten werken krijgt elke leerling vanaf groep 1 dit stappenplan op zijn of haar tafel geplakt. Dit is het stappenplan wat wij in elke klas gebruiken tijdens het zelfstandig werken. Wij willen de leerlingen eerst zelf proberen te laten nadenken over de opdracht dan dat ze het gelijk aan de docent vragen. Dit stappenplan helpt daarbij.
Zelfstandig werken


