
De zorgstructuur omvat alle voorzieningen bij elkaar die er aan bijdragen dat de zorgleerlingen optimaal profiteren van het zorgaanbod binnen de school. Hier hoort ook de procedure bij om de zorgleerlingen te signaleren, te diagnosticeren en te behandelen. De overheid heeft deze procedure gestimuleerd om zo de uitstroom naar het speciaal (basis) onderwijs te remmen. Ook het structurele overleg tussen leerkracht en intern begeleider over de leerlingen hoort bij de zorgstructuur. De school moet een goede verdeling hebben van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden met betrekking tot de zorg. De leerkracht is als eerste verantwoordelijk voor de leerlingenzorg binnen de groep.
Zorgniveaus
Op onze basisschool hanteren we de volgende 5 zorgniveaus.
Zorgniveau 1:
Algemene preventie van de zorg in de groep (Handelingsgericht werken)
Handelingsgericht werken gaat uit van de volgende 7 principes:
1.) De onderwijsbehoeften van de leerlingen staan centraal
2.) Het gaat om afstemming en wisselwerking
3.) De leerkracht doet ertoe
4.) Positieve aspecten zijn van groot belang
5.) We werken constructief samen
6.) Ons handelen is doelgericht
7.) De werkwijze is systematisch, in stappen, transparant en in 3 niveaus
Zorgniveau 2:
Extra zorg in de groep
Leerlingen die specifieke zorg nodig hebben worden besproken met de interne begeleidster.
Zorgniveau 3:
Speciale zorg in overleg met de interne begeleidster
Zorgniveau 4:
Speciale zorg na extern onderzoek, vanuit het Samenwerkingsverband
Zorgniveau 5:
Verwijzing SBO-SO

VVE
VVE is onderwijs voor peuters en kleuters met een taalachterstand. VVE staat voor Voor en Vroegschoolse Educatie. Op onze school hebben wij alleen een vroegschool speciaal voor de groepen 1 en 2. Vroegschoolse educatie is bedoeld om kinderen op een speelse manier hun taalachterstand te laten inhalen voordat ze aan groep 3 beginnen. Meestal beoordeelt het consultatiebureau of het wenselijk is dat een kind gebruik gaat maken van VVE.
VVE richt zich niet alleen op taalontwikkeling. De programma’s richten zich op meerdere ontwikkelingsgebieden tegelijk. Kinderen zijn bezig met tekenen en zingen, zij doen spelletjes, spelen buiten, luisteren naar verhalen en praten hierover met elkaar.
De volgende ontwikkelingsgebieden krijgen aandacht in de VVE:
- Taalontwikkeling: hierbij gaat het bijvoorbeeld om het vergroten van de woordenschat.
- Beginnende rekenvaardigheid: het leren tellen, leren meten en de oriëntatie in ruimte en tijd.
- Motorische ontwikkeling: er is aandacht voor het ontwikkelen van grove en fijne motoriek.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling: het stimuleren van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en het samen spelen en werken.
Mocht een leerling in aanmerking komen voor VVE, dan wordt er een gesprek gepland samen met de leerkracht en onderwijsassistent van de leerling, de Intern begeleidster en de directeur. Het VVE programma wordt uitgevoerd door de Intern Begeleidster.
VVE methode:
Op openbare basisschool 'Natuurtalent' werken wij met de methode Ko-totaal. Ko-totaal is een programma voor voorschoolse en vroegschools (VVE) totaalprogramma voor 0-6 jaar.
Het wordt uitgevoerd op kinderdagverblijven en scholen. Ko-totaal richt zich op de ontwikkelingsgebieden taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek. Ko-totaal bestaat uit de volgende onderdelen, welke los en naast elkaar gebruikt kunnen worden:
- Uk & Puk voor kinderen van 0 – 4 jaar in het kinderdagverblijf
- Puk & Ko voor kinderen van 2 – 4 jaar in de peuterspeelzaal
- Ik & Ko voor kinderen van 4 – 6 jaar in de groepen 1 en 2 van de basisschool
Ko-totaal is thematisch opgebouwd. Een thema duurt drie tot vier weken, waarin verschillende activiteiten rond het thema worden uitgewerkt. Pop Puk en Pop Ko staan centraal bij de programma’s van Ko-Totaal. De thema’s zijn niet naar toenemende moeilijkheidsgraad of ontwikkelingsniveau opgebouwd. Alleen tussen het peuterprogramma en het kleuterprogramma is een duidelijk verschil. De leidster, leider of leerkracht kan het programma aanpassen aan het niveau van het kind. Hiervoor worden duidelijke aanwijzingen gegeven. Omdat er veel in kleine groepjes wordt gewerkt, gaat Ko-totaal uit van twee volwassenen op een groep.
