Op deze pagina willen wij u informeren naar onze organisatiestructuur. Hoe dit in elkaar zit leest u hier.

1.) Rol van de overheid

In Nederland is de overheid de verantwoordelijke instantie voor het onderwijs. Dat wil zeggen, dat de minister van Onderwijs uiteindelijk verantwoordelijk is, als het misgaat. De overheid vaardigt wetten uit over de kwaliteit van het onderwijs en financiert het onderwijs ook. De burgers betalen belasting en een groot deel van dat geld gaat naar het onderwijs. De overheid financiert dus vrijwel alle scholen in Nederland. Toch maakt ze geen deel uit van de organisatiestructuur van elke school. De overheid houdt zich bezig met onder andere de volgende zaken: welke schooltypen er zijn, welke leergebieden aan bod moeten komen, het aantal lesuren per schooltype en per groep, lesuren per leergebied etc.

Ook op plaatselijk niveau heeft de overheid typische overheidstaken die alle scholen betreffen zoals: de gemeente moet zorgen voor huisvesting, de school zorgt daarna voor onderhoud, de gemeente controleert de uitvoering van de leerplichtwet, de gemeente moet ervoor zorgen dat er schoolbegeleidingsdiensten zijn etc.

De school krijgt vervolgens een bedrag van de overheid. De school mag zelf bepalen waar ze het geld aan besteedt. Bij ons kan dit geld naar verschillende zaken toegaan zoals onderhoud van de school, extra uitstapjes, dieren etc.

 

2.) Bestuur

Onze school heeft ook een bestuur, ook wel bevoegd gezag genoemd. Het management van de school, de directie dus, staat in direct contact met het bestuur. Openbare scholen zijn gesticht door de overheid. Voor ons is het bestuur dus de lokale overheid, het college van burgemeesters en wethouders is het bestuur. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de school. Ze zien toe op de naleving van de wetten, ze controleren de financiën en stellen het beleid vast. Het bestuur, het bevoegd gezag, benoemt en ontslaat ook personeelsleden.

Ook valt de medezeggenschapsraad (MR) ook bij het bestuur van onze school. De MR bestaat uit 2 delen:

  • een afvaardiging van het onderwijzend personeel, de schoolgeleding genoemd
  • een afvaardiging van ouders, de oudergeleding genoemd

De MR vergadert ongeveer 1 keer in de 6 weken. De directeur kan zelf geen lid zijn van de MR maar zij is wel aanwezig bij de vergaderingen.

 

3.) Directie

Onze directie bestaat ui een directeur en een adjunct-directeur. De directieleden sturen het team aan en zijn dus de verantwoordelijke leidinggevenden. De directie is het doorgeefluik voor informatiestromen vanuit het bestuur naar de leraren en andersom. Alle informatie die van het team naar het bestuur gaat, gaat eerst langs de directeur, net zoals alle informatie die van het bestuur naar het team gaat. De directie legt verantwoording af aan het bestuur. De directeur is, net zoals het team, in dienst van het bestuur.

 

4.) Middenkader

Het middenkader bestaat uit een aantal functionarissen tussen de directie en het team in. Het gaat dan om teamleden die zich gespecialiseerd hebben. Ze hebben extra taken, waardoor ze de snelle veranderingen bij het team kunnen brengen.

 

Remedial Teacher

Juf Rosa

Rosa@natuurtalent.nl

Een remedial teacher heeft zich gespecialiseerd in leerproblemen. Ze geeft kinderen in of buiten de klas de gerichte extra ondersteuning die het kind nodig heeft.

 

Intern Begeleider

Juf Marleen

Marleen@natuurtalent.nl

Een intern begeleider houdt zich ook bezig met de zorg, maar meer in coördinerende zin. Zij coördineert de toetsten van het leerlingvolgsysteem en zet lijnen uit voor het vervolgtraject (remediëren of niet). Zij organiseert dat dan, de leerkrachten voeren dit meestal uit. Er worden ook regelmatig overleggen gepland tussen de intern begeleidster en de leerkrachten. 

 

Taalcoördinator

Juf Eline

Eline@natuurtalent.nl

Een taalcoördinator denkt samen met de directeur na over het taalbeleid. Bijvoorbeeld als er een nieuwe methode gekozen moet worden, stelt de taalcoördinator zich het eerst op de hoogte van wat er allemaal op de markt is. Zij bezoekt de schoolbegeleidingsdienst en bestudeert de methodes. Dan bepaalt zij welke methode haar voorkeur heeft. Daarmee gaat zij in overleg met het team. De taalcoördinator houdt ook in de gaten hoe de nieuwe methode wordt gebruikt. Zij belegt gesprekken met teamleden, bezoekt de groepen en ondersteunt de leraren bij het wennen aan een nieuwe methode. Ook houdt de taalcoördinator zich bezig met hoe de school omgaat met de verschillen in taalontwikkeling.

 

Bouwcoördinator

Juf Linda (onderbouw)

Meester Tom (middenbouw)

Meester Dennis (bovenbouw)

De bouwcoördinator stimuleert het samenwerken met collega's op de werkvloer. De bouwcoördinator bevordert bijvoorbeeld het afstemmen van manieren van uitleggen, het bedenken van passende voorbeelden en het clusteren van van instructiegroepjes. Op deze manier wordt er gewerkt aan een doorgaande lijn in de school. Om de 2 weken wordt er een bouwvergadering gehouden waarbij alle bouwcoördinatoren aanwezig zijn.

 

Onderwijsondersteunend personeel

 Onderwijsassistenten:                                          Conciërge:                             Kantinepersoneel:

Juf Monique                                                             Juf Lynn                                  Evi, Levi, Lucas

Juf Lieke

Juf Esther

Juf Anna

Juf Lotte

Juf Bo

Juf Julia

Juf Maud

 

Een conciërge heeft veel verschillende taken, die allemaal onderhoudend en verzorgend van aard zijn. Ze doet onder andere de volgende taken: bezoek ontvangen, voorlichting geven, apparatuur onderhouden, kopiëren, koffiezetten, dierenverblijf onderhouden etc. 

Een onderwijsassistent ondersteunt het werk van de leraar in de klas.

 

Informele organen

Onze school heeft ook informele organen. Dat zijn groepen mensen of samenwerkingsverbanden die niet wettelijk verplicht zijn. Onze school heeft een ouderraad, ook wel OR genoemd. Bij ons op school verzorgen ze de dieren onder leiding van de conciërge. Ook tijdens feestavonden en evenementen zoals sportdagen, Kerst en Sinterklaas, zullen zij hun steentje bijdragen. Mocht u contact met hen willen opnemen mail dan naar ouderraad@natuurtalent.nl