Onze pedagogische visie

Op openbare basisschool ‘Natuurtalent’ vinden wij de volgende kernwaarden belangrijk met het oogpunt op de ontwikkeling van de leerling namelijk: welbevinden, betrokkenheid, competenties en prestaties.


Welbevinden

We houden niet zomaar het welbevinden van leerlingen in de gaten. Welbevinden wijst erop dat leerlingen het op emotioneel vlak goed maken. Als we in veel situaties welbevinden kunnen waarnemen, is dat een teken dat ze als persoon goed in elkaar zitten en een positief zelfbeeld hebben. Het is een voorwaarde om tot leren te komen want leerlingen die goed in hun vel zitten, zijn leerlingen die zich goed kunnen ontwikkelen.

Competenties

Het meten van prestaties is een te smalle indicator om het niveau van een kind te meten. Prestaties meten namelijk alleen de ‘schoolse resultaten. Kinderen moeten tegenwoordig hun kennis niet alleen kunnen toepassen in een toets of werkboekje, maar moeten deze kennis ook laten zien in andere complexe situaties. Hierbij worden vaardigheden, kennis en houding gemeten. Op dat moment spreek je van competenties. Competenties maken dat iemand zich in nieuwe complexe levensechte situaties ‘kundig’ kunnen zijn. Het heeft ook te maken met het leervermogen of de vlotheid waarmee nieuwe vaardigheden en inzichten door een kind worden verworven.

 

Betrokkenheid

Welbevinden is belangrijk, maar het garandeert nog niet dat er ontwikkeling is en dat er geleerd wordt. Daarvoor hebben we nog een andere indicator nodig: betrokkenheid. Betrokkenheid wijst erop dat leerlingen vanuit zichzelf in de omgeving aan een bepaalde activiteit beginnen. Het is de basis voor het realiseren van diepgaand leren. Missen we betrokkenheid bij leerlingen, dan is er reden tot ongerustheid. Leren vindt dan slechts oppervlakkig plaats.

Prestaties

Bij prestaties zijn we geïnteresseerd in de ‘schoolse resultaten’ met betrekking tot kennis en bekwaamheden. We rapporteren in Looqin de methode gebonden toetsen, dagelijkse taken, rapportcijfers en methode-onafhankelijke toetsen zoals CITO.